Το σχέδιο της Τουρκίας: Αποστρατικοποίηση νησιών βάζει στο τραπέζι η Άγκυρα – «Φρενίτιδα» παραβιάσεων και ρεκόρ υπερπτήσεων

Ο επόμενος μεγάλος στόχος της Άγκυρας έπειτα από την αμφισβήτηση της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας όλα δείχνουν ότι θα είναι κλιμάκωση της πίεσης για αποστρατικοποίηση των ακριτικών μας νησιών. 

 

Πέραν της αμφισβήτησης της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας η Άγκυρα επιμένει λυσσαλέα στις παράλογες αξιώσεις για αποστρατικοποίηση των ελληνικών ακριτικών νησιών την ώρα μάλιστα που το casus belli παραμένει σε ισχύ.

Ο επόμενος μεγάλος στόχος της Άγκυρας έπειτα από την αμφισβήτηση της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας όλα δείχνουν ότι θα είναι κλιμάκωση της πίεσης για αποστρατικοποίηση των ακριτικών μας νησιών. Τις τελευταίες εβδομάδες με ένα πρωτοφανές μπαράζ navtex και notam η Τουρκία ακόμα και χωρίς αφορμή ζητά επιτακτικά οι φρουρές των νησιών μας να σταματήσουν κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα και ταυτόχρονα η Πολεμική Αεροπορία να μην πετά πάνω από αυτά.

Στην τελευταία μάλιστα οδηγία που εξέδωσε περιλαμβάνει συνολικά 13 Ελληνικά νησιά στο προκλητικό και παράλογο αίτημά της για αποστρατικοποίηση από το βορειοανατολικό Αιγαίο και τη Σαμοθράκη έως το σταθερά ‘’στοχοποιημένο’’ ΚαστελόριζοΛήμνοςΆγιος Ευστράτιος, Χίος, Ψαρά, Ικαρία, Λέσβος, Σάμος, Πάτμος, Ρόδος, Τήλος και Χάλκη είναι τα υπόλοιπα νησιά του Αρχιπελάγους τα οποία η Τουρκία απαιτεί να μείνουν αφύλακτα.

 

Το αίτημά της ενισχύει συνεχώς πέρα από τις notam και navtex με μπαράζ εμπρηστικών δημοσιευμάτων τα οποία παρουσιάζουν φωτογραφίες και βίντεο από τις Ελληνικές Δυνάμεις Εθνοφυλακής ενώ πρόσφατα εικόνες στρατιωτών να αποβιβάζονται στο λιμάνι της Μεγίστης έγιναν ακόμα και πρωτοσέλιδα στον τουρκικό Τύπο.

Όμως την προκλητική αξίωσή της ενισχύει και ουσιαστικά προχωρώντας συνεχώς τόσο σε υπερπτήσεις πάνω από τα Ελληνικά νησιά όσο και σε παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών Υδάτων. Τα στοιχεία είναι άκρως αποκαλυπτικά και καταδεικνύουν ότι το 2020 οι αριθμοί εκτινάχθηκαν. Έως και τον Οκτώβριο σε 2737 περιπτώσεις Τουρκικά πολεμικά πλοία είτε σκάφη της Τουρκικής ακτοφυλακής παραβίασαν τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις έφτασαν λίγα μόλις μέτρα από τις Ελληνικές ακτές. Τα δύο προηγούμενα χρόνια 2019 και 2018 οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν σαφώς χαμηλότεροι 2202 και 1479 ενώ φέτος θεωρείται δεδομένο ότι θα ξεπεράσουν τις 3000.

Αντίστοιχα και οι υπερπτήσεις έχουν εκτιναχθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Έως τον Οκτώβριο έφτασαν τις 368 και ήδη τον μήνα που ολοκληρώνεται έχουν καταγραφεί ακόμη περισσότερες. Το 2019 ήταν 124 ενώ το 2018 47. 

Είναι δηλαδή ξεκάθαρο ότι η Άγκυρα επενδύει συνεχώς στην ένταση πάνω και γύρω  από τα Ελληνικά νησιά και επιζητεί να καταγράφεται η αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα.

Κάθε μικρή ή μεγαλύτερη άσκηση στα νησιά του Αρχιπελάγους προκαλεί στην Τουρκία νευρικό κλονισμό την ώρα που στις δικές της ακτές έχει αναπτύξει και ενισχύει συνεχώς έναν Σχηματισμό με ξεκάθαρες επιθετικές βλέψεις. Ο μεγάλος αριθμός αποβατικών πλοίων της Στρατιάς του Αιγαίου σε τι άλλο μπορεί να χρησιμεύσει παρά να αποτελεί συνεχή απειλή για τα Ελληνικά νησιά τονίζει η Αθήνα ενώ το Επιτελείο διαθέτει όλα τα στοιχεία που καταδεικνύουν τον επιθετικό προσανατολισμό της Άγκυρας.

Η επίκληση από την Τουρκία Διεθνών Συνθηκών μόνο υποκριτική μπορεί να χαρακτηριστεί την ώρα που σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη και το άρθρο 51  η άμυνα απέναντι σε απειλή αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κράτους στο σύνολο των ορίων κυριαρχίας τους. Την ώρα μάλιστα που το Casus Belli της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης παραμένει σε ισχύ αν η Ελλάδα επεκτείνει τα Χωρικά της Ύδατα στα 12 μίλια κάτι που ήδη έχει κάνει η Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα.

Η αποστρατικοποίηση των Ελληνικών νησιών είναι ένα από τα θέματα τα οποία η Άγκυρα αναμένεται να επιδιώξει να βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων με την Αθήνα κάτι που γνωρίζει η Ελληνική πλευρά και απορρίπτει κατηγορηματικά. Την ίδια ώρα πάντως το ΓΕΕΘΑ φροντίζει να ενισχύει συνεχώς την άμυνα των ακριτικών νησιών και να κρατά Μονάδες και Σχηματισμούς σε υψηλά επίπεδα ετοιμότητας.

πηγή: newpost.gr 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΌ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΝΕΑ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ! –

Πρέπει να είστε μέλος του face-new237.com για να προσθέσετε σχόλια!

Ολοκληρώθηκε η συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΑΕ με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις...

 

Η συνεκπαίδευση της πολεμικής…

Συνέχεια➥

Ευχάριστα νέα έχουμε στο πρόγραμμα κατασκευής του stealth UCAV nEUROn το οποίο πέταξε μαζί με πέντε γαλλικά μαχητικά Rafale....…

Συνέχεια➥

Βάπτισμα του πυρός για τα Kiowa Warrior: Έριξαν τις πρώτες τους βολές


Με άμεση "θωράκιση" του Έβρου και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου απαντάει η Ελλάδα στην τουρκική προκλητικότητα, με την άφιξη των επιθετικών ελικοπτέρων Kiowa Warrior.…

Συνέχεια➥

 

- - .
.
- - - - -
-

- - - - - -- --