Η Ελλάδα περιμένει τρεις μήνες έντασης – Η Τουρκία προκαλεί-φοβούνται προβοκάτσια

Η Ελλάδα περιμένει τρεις μήνες έντασης – Η Τουρκία προκαλεί-φοβούνται προβοκάτσια...

 

Η Αθήνα βρίσκεται εδώ και μήνες σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει κάθε πιθανή κίνηση της Άγκυρας νότια από το Καστελόριζο...

Για όλα τα ενδεχόμενα προετοιμάζεται η Ελλάδα, αφού η Τουρκία αρνείται πεισματικά να αφήσει στην άκρη τις προκλήσεις και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Σε πλήρη ετοιμότητα τα επιτελεία για να αντιμετωπιστεί κάθε κίνηση από την Άγκυρα.

Έβαλε… μπουρλότο στις διερευνητικές, έστειλε ξανά στο Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο και (ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) προανήγγειλε ότι θα ξαναστείλει στην περιοχή και το Yavuz. Με κάθε ευκαιρία η Τουρκία δημιουργεί εντάσεις και η Ελλάδα προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης.

Η Αθήνα βρίσκεται εδώ και μήνες σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει κάθε πιθανή κίνηση της Άγκυρας νότια από το Καστελόριζο. Το βασικό σενάριο για την ελληνική πλευρά παραμένει η διπλωματία και στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ενημερώσει τους ευρωπαίους ηγέτες για όσα κάνει στην περιοχή τα τελευταία 24ωρα η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, όπως αναφέρει σημερινό ,,,,,,,,(15.10.2020) δημοσίευμα της Καθημερινής, για τις Ένοπλες Δυνάμεις η περιοχή δυνητικής κυριαρχίας, σε απόσταση από 6 έως 12 ναυτικά μίλια, από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, θα είναι πιθανό σημείο τριβής.

Τα σχέδια αντιμετώπισης πιθανής τουρκικής κίνησης παραμένουν απόρρητα. Το πρώτο μέλημα είναι να αποτραπεί η παραβίαση της κυριαρχίας, χωρίς τη χρήση πολεμικών μέσων. Μόνο αν οι τουρκικές δυνάμεις προχωρήσουν σε χρήση πολεμικής βίας, τότε οι ελληνικές δυνάμεις θα απαντήσουν.

Οι φόβοι για προβοκάτσια από την Τουρκία...

Ένα από τα σταθερά σενάρια που η Αθήνα εξετάζει από τον περασμένο Αύγουστο είναι της πιθανής προβοκάτσιας στη Ρω και τη Στρογγύλη, τα οποία πλέον δεν έχουν μόνιμους κατοίκους.

Πριν από το ξέσπασμα της νέας κρίσης, σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, στην Αθήνα είχαν εξεταστεί και τα σενάρια για την περίπτωση που η Τουρκία θα στείλει στην περιοχή και πλωτό γεωτρύπανο. Ήδη χθες (14.10.2020), ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ότι θα στείλει το Yavuz εκεί όπου (κατά την Τουρκία) ερευνά ήδη το Oruc Reis.

Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα προετοιμάζεται για μια κρίση διαρκείας, χωρίς χρονικό ορίζοντα. Αν, πάντως, βάλει στην ίδια εξίσωση κανείς τη στάση της Ε.Ε. αλλά και τις εκλογές στις ΗΠΑ, που γίνονται στις 3 Νοεμβρίου κι αν εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν θα αναλάβει στις 20 Ιανουαρίου 2021, ίσως η Αθήνα να πρέπει να προετοιμάζεται για τρεις μήνες διαρκούς έντασης.

Πηγή: Καθημερινή

 

comments powered by Disqus

Ολοκληρώθηκε η συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΑΕ με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις...

 

Η συνεκπαίδευση της πολεμικής…

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ...➥ ➥ ➤

Ευχάριστα νέα έχουμε στο πρόγραμμα κατασκευής του stealth UCAV nEUROn το οποίο πέταξε μαζί με πέντε γαλλικά μαχητικά Rafale....…

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ...➥ ➥ ➤

 

Οι «Βάτραχοι» της Ελληνικής αρμάδας που τάχθηκε απέναντι από το Oruc Reis…

O «πρασινοσκούφης» Αρχηγός από την πρώτη κι όλας κρίση της…

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ...➥ ➥ ➤

Η Ελλάδα θωρακίζεται σε Αιγαίο και Έβρο...(ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ελλάδα θωρακίζεται σε Αιγαίο και Έβρο...

 

Ελλάδα, η σημαντικότερη δια αέρος αφετηρία παράτυπης…

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ...➥ ➥ ➤

Oruc Reis – Κρίσιμη Εβδομάδα – Η Αντίδραση Της Αθήνας..(ΒΙΝΤΕΟ)

Κρίσιμη Εβδομάδα Για Την Πορεία Του Oruc Reis – Τα Σενάρια Και Η Αντίδραση Της Αθήνας...

 

Για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης στα…

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ...➥ ➥ ➤

Απάντηση από το ΥΠΕΞ που κόβει με “χάρτη” το Αιγαίο - Η Τουρκία και προκαλεί...

 

Η ελληνική περιοχή ευθύνης, η οποία έχει καθορισθεί…

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ...➥ ➥ ➤

Η Τουρκία: Έχει Σχέδιο ...Εισβολής Σε Αρμενία Και Ελλάδα...(BINTEO)

Η Τουρκία: Έχει Σχέδιο ...Εισβολής Σε Αρμενία Και Ελλάδα...Jerusalem Post...

 

Η απειλή εισβολής με τις πρόσφατες κινήσεις που…

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ...➥ ➥ ➤

Χαστούκι στην Τουρκία...Ο Μάας ακύρωσε το ταξίδι του στην Άγκυρα – Πάει μόνο σε Ελλάδα και Κύπρο...

 

Η δυσφορία, αλλά και η…

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ...➥ ➥ ➤
- - Σ.
.
- - - - -
-

_ --