Αυστηρή προειδοποίηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ : Ελλάδα – Τουρκία ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

Αυστηρή προειδοποίηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ : Ελλάδα – Τουρκία ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

Ελλάδα – Τουρκία ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ : Αυστηρή προειδοποίηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ – Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών....

 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι οι διερευνητικές επαφές πραγματοποιήθηκαν “σε καλό κλίμα”...

Η έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία θα πρέπει να έχει μια διττή προσέγγιση, με το “καρότο και το μαστίγιο να είναι πάντα στο τραπέζι”, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

 “Αναμένουμε την έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, η οποία λογικά θα σταλεί στα κράτη-μέλη εντός των επόμενων ημερών. Η θέση μας είναι η διττή προσέγγιση: από τη μία είμαστε ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να εξετάσουμε τα σημεία μιας θετικής ατζέντας με την Τουρκία, αλλά υπό έναν απαράβατο αυστηρό όρο, η Τουρκία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει”.

Για παράδειγμα, ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, για την τελωνειακή ένωση, που η Τουρκία επιθυμεί, ο απαράβατος όρος είναι να υπάρξει πλήρης και σωστή εφαρμογή της τρέχουσας τελωνειακής ένωσης από την Τουρκία. Αντιστοίχως, σε ό,τι αφορά την συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας στο μεταναστευτικό, αυτή προϋποθέτει τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω χρηματοδότηση για Σύρους πρόσφυγες δε θα πρέπει να αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και άλλες χώρες της περιοχής που φιλοξενούν Σύρους, όπως το Λίβανο και την Ιορδανία”, σημείωσε.

“Από την άλλη, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει πάντα η προοπτική λήψης μέτρων, εφόσον η Τουρκία προβεί σε παραβατική συμπεριφορά. Το καρότο και το μαστίγιο να είναι πάντα στο τραπέζι”. Και πρόσθεσε ότι η συζήτηση για την Τουρκία δε σταματά εδώ, αλλά συνεχίζεται στο διηνεκές.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι οι διερευνητικές επαφές πραγματοποιήθηκαν “σε καλό κλίμα”. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες γίνονται σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο.

“Ξαναπιάσαμε το νήμα μετά από 14 μήνες, καθώς η τελευταία φορά που είχαν λάβει χώρα ήταν τον Ιανουάριο του 2020. Αυτό από μόνο του είναι ένα θετικό στοιχείο”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, έγινε μια αποτίμηση μεταξύ των επαφών των δύο πλευρών, ενώ ο διάλογος συμπεριέλαβε διμερή θέματα, τα οποία μπορεί να είναι η οικονομική συνεργασία, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας.

“Κάθε πλευρά έχει τις απόψεις της, είναι ανταλλαγή απόψεων, όχι διαπραγμάτευση. Οι θέσεις μας είναι γνωστές και σταθερές”, πρόσθεσε. Αναφορικά με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην ‘Αγκυρα, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι “στην παρούσα συγκυρία έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για να προγραμματίσουμε αυτή τη συνάντηση. Ευελπιστούμε ότι αυτό το κλίμα θα διαρκέσει”.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, το ενδεχόμενο της οποίας ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε πως “πηγαίνουμε βήμα βήμα, αυτή τη στιγμή αυτό που υπάρχει στο τραπέζι είναι η συνάντηση των δύο υπουργών. Είναι νωρίς ακόμα”.

Τέλος, σχετικά με τη ρηματική διακοίνωση της ‘Αγκυρας, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε πως “η απάντηση θα δοθεί δια της διπλωματικής οδού”, αναφέρει το skai.gr.

πηγή: tilegrafimanews.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΌ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΝΕΑ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ! –

Πρέπει να είστε μέλος του face-new237.com για να προσθέσετε σχόλια!

Ολοκληρώθηκε η συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΑΕ με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις...

 

Η συνεκπαίδευση της πολεμικής…

Συνέχεια➥

Ευχάριστα νέα έχουμε στο πρόγραμμα κατασκευής του stealth UCAV nEUROn το οποίο πέταξε μαζί με πέντε γαλλικά μαχητικά Rafale....…

Συνέχεια➥

Βάπτισμα του πυρός για τα Kiowa Warrior: Έριξαν τις πρώτες τους βολές


Με άμεση "θωράκιση" του Έβρου και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου απαντάει η Ελλάδα στην τουρκική προκλητικότητα, με την άφιξη των επιθετικών ελικοπτέρων Kiowa Warrior.…

Συνέχεια➥

 

- - .
.
- - - - -
-

- - - - - -- --