Άγκυρα ..Αιφνιδιαστική “στροφή”στην Α. Μεσόγειο με περικύκλωση της Κύπρου

Άγκυρα ..Αιφνιδιαστική “στροφή”στην Α. Μεσόγειο με περικύκλωση της Κύπρου...

 

Τι ακριβώς επιχειρεί να πράξει ο Ερντογάν στην Κύπρο εν μέσω οικονομικής δυσπραγίας και κραχ μέσα στην εβδομάδα με την αποστολή στολίσκου αναρωτιούνται πολλοί ειδικοί.

Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό φέρεται να έχει μεταφέρει στην περιοχή 4 φρεγάτες, 2 κορβέτες, 1 πλοίο γενικής χρήσεως και 2 υποβρύχια.

Πολλοί εκτιμούν πως αν σκάσει η “βόμβα” του χρέους στην Τουρκία ο Τούρκος πρόεδρος σε ένα ακραίο σενάριο θα επιχειρήσει να “πετάξει” κάπου αλλού το “μπαλάκι” θέλοντας να αποπροσανατολίσει τον τουρκικό λαό.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα εξαντλήσει τα αποθεματικά ξένου νομίσματος, αυτή την εβδομάδα, αναφέρει η TD Securities.

Η τράπεζα θα μπορούσε επίσης να εξαντλήσει τα συνολικά συναλλαγματικά αποθέματά της έως την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου ή το αργότερο την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ανέφεραν οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με τον ιστότοπο ανάλυσης νομισμάτων FXStreet.

«Πριν εξαντληθούν όλα τα αποθέματα, πιστεύουμε ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα θα αυξήσει δραματικά τα επιτόκια και πιθανότατα θα εισάγει αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων», δήλωσε ο ξένος μεγαλομεσίτης. “Η Τουρκία μπορεί επίσης να ζητήσει πολυμερή υποστήριξη εάν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο”, τόνισε ο ίδιος.

Τα καθαρά αποθεματικά ξένου νομίσματος της Τουρκίας ήταν λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς που αφορούν επίσημα στοιχεία. Την εκτίμηση έχουν κάνει οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής οι οποίοι προσπαθούν να μειώσουν τα όρια των ανταλλαγών νομισμάτων των τραπεζών με την κεντρική τράπεζα.

Το μέτρο μπορεί να αυξήσει κατά 5 δισεκατομμύρια δολάρια το αποθεματικό της Τουρκίας, ανέφερε το Reuters.

Η κεντρική τράπεζα βασίστηκε σε ανταλλαγές με κρατικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων στις αγορές συναλλάγματος για την υποστήριξη της λίρας. Η λίρα έπεσε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η κρίση του νομίσματος τον Αύγουστο του 2018.

Η λίρα πιθανότατα θα κατρακυλήσει και άλλο μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, εάν η τάση του ισχυρού δολαρίου παραμείνει, ανακοίνωσε η TD Securities. Σήμερα Δευτέρα η λίρα υποχώρησε 0,2% φτάνοντας στα 6,985 ανά δολάριο.

Τα ακαθάριστα αποθεματικά ξένου νομίσματος της Τουρκίας μειώθηκαν σε λιγότερο από 2 δισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα έως τις 17 Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή ενώ στην συνέχεια μειώθηκαν και άλλο.

Η μείωση αφορά απώλεια 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σύγκριση με ένα μήνα νωρίτερα. Ωστόσο, τα αποθέματα χρυσού αυξήθηκαν στα 33,9 δισεκατομμύρια δολάρια από 28,3 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα μήνα, μετά την αύξηση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου.

Η κατάσταση είναι ασφυκτική και ο Τούρκος πρόεδρος πιθανότατα να αναζητήσει να εξάγει αυτή την κρίση είτε στο Αιγαίο είτε στην Κύπρο, ακολουθώντας τις γνωστές πάγιες τακτικές της Τουρκίας.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι εδώ πάντως πανέτοιμες για οποιαδήποτε ενέργεια της Τουρκίας, η οποία ευρίσκεται σε δεινή θέση για αυτό και προκαλεί συνεχώς με μια εθνικιστική ρητορική τον ελληνισμό.

pentapostagma.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΌ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΝΕΑ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ! –

Πρέπει να είστε μέλος του face-new237.com για να προσθέσετε σχόλια!

Διέρρευσαν τουρκικά σχέδια για την κατάληψη 131 ελληνικών νησιών


Διέρρευσαν τουρκικά σχέδια για την κατάληψη 131 ελληνικών νησιών...

 

Διαφάνεια από την τουρκική παρουσίαση PowerPoint που δείχνει τον…

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ...➥ ➥ ➤ ➥ ➥ ➤ ➥ ➥ ➤ ➥ ➥ ➤

Ελλάδα – Τουρκία ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ : Αυστηρή προειδοποίηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ – Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών....

 

Ο εκπρόσωπος του…

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ...➥ ➥ ➤ ➥ ➥ ➤ ➥ ➥ ➤ ➥ ➥ ➤
- - Σ.
.
- - - - -
-

- - --- ----|