Ψυχολογικές επιχειρήσεις των ΕΔ στον Έβρο -

Αποτελεσματικές και άριστες επιχειρήσεις των ΕΔ στο "μέτωπο" του Έβρου............

ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα των ψυχολογικών επιχειρήσεων και της άντλησης και ανάλυσης πληροφοριών είχε καθοριστικό ρόλο για την επιτυχή φύλαξη των συνόρων μας στον Έβρο και για πρώτη φορά οι δυνατότητες των ΕΔ στο "παρασκήνιο" του μετώπου έρχονται στη δημοσιότητα.

 

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια μεγάλη κινητοποίηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων απόρροια της μαζικής εισροής αλλοδαπών στη χώρα μας μέσω της καθοδηγούμενης και οργανωμένης συγκρότησης τους από το Τουρκικό κράτος. Είναι πλέον σαφές ακόμα και στον πιο αδαή πως πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις υβριδικού πολέμου και ασύμμετρων απειλών και σε αυτές οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν κανονικά. Στο παρόν άρθρο αναδεικνύονται όλες αυτές τις άγνωστες πτυχές των τελευταίων ημερών.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις κινητοποιήθηκαν και λειτούργησαν άριστα και αποτελεσματικά. Περά από τις μονάδες του Δ' Σώματος Στρατού ή τους Καταδρομείς στον Έβρο που είδαν το φως της δημοσιότητας, καθοριστικός ήταν ο ρόλος και άλλων δυνατοτήτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με καθοριστική σημασία και αξία. Ο λόγος για τις πληροφορίες και τις επιχειρήσεις επιρροής γνωστές και ως ψυχολογικές επιχειρήσεις στοιχεία απαραίτητα στον υβριδικό πόλεμο.

Από τη πρώτη στιγμή το ΓΕΕΘΑ κινητοποιήθηκε με υποδειγματική ετοιμότητα. Άμεσα ενεργοποιήθηκαν οι ελληνικές δυνατότητες με επίκεντρο τη Διεύθυνση Πληροφοριακών Επιχειρήσεων, τη Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας και τη Διεύθυνση Πληροφοριών. Είναι τρεις Διευθύνσεις του ΓΕΕΘΑ με νευραλγικό ρόλο.

Για πρώτη φορά αναδεικνύεται ο ρόλος της Διεύθυνσης Πληροφοριακών Επιχειρήσεων. Η Διεύθυνση Πληροφοριακών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ ευρέως γνωστή ως Διεύθυνση Πληροφοριακών Επιχειρήσεων, όπως αναφέρει το DefenceReview ανταποκρίθηκε άμεσα στον ρόλο της. Η Διεύθυνση Πληροφοριακών Επιχειρήσεων περιλαμβάνει τα εξής τμήματα:

 • Τμήμα Επιχειρήσεων στον Κυβερνοχώρο (ψυχολογικές επιχειρήσεις)
  • Τμήμα Πληροφοριακών Επιχειρήσεων και Στρατηγικής Επικοινωνίας
  • Τμήμα ΜΜΕ
  • Τμήμα Ψυχολογικών Επιχειρήσεων
  • Τμήμα Ηλεκτρονικού Πολέμου (υποκλοπές, παρεμβολές)

   

 • Στις Καστανιές έκαναν την εμφάνιση τους οχήματα των Λόχων Υποστήριξης Πληροφοριακών Επιχειρήσεων. Πρόκειται για εξειδικευμένες μονάδες άσκησης επιρροής με μέσα και δυνατότητες απόρροια των νατοϊκών διδαγμάτων από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο. Οι λόχοι διαθέτουν οχήματα με μεγαφωνικές εγκαταστάσεις, προκηρύξεις, τυπογραφείο και λοιπά μέσα διαμόρφωσης επιρροής. Αντικειμενικός σκοπός τους είναι να αλλάξουν τη στάση και όχι τη συμπεριφορά των ατόμων που θέλουν να επηρεάσουν σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο.

 • Επιπροσθέτως, κινητοποιήθηκαν δύο εξειδικευμένες μονάδες Διαβιβάσεων του Ε.Σ. Πρόκειται για το 1ο και 2ο ΣΕΗΠΠΕΠ (Συγκρότημα Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικού Πολέμου, Πληροφορικής και Επιτηρήσεως) με περιοχές ευθύνης το Δ' Σώμα Στρατού και την ΑΣΔΕΝ. Μέσα στο ΣΕΗΠΠΕΠ βρίσκονται οι ελληνικές δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου ,από τα Τάγματα Ηλεκτρονικού Πολέμου που διαθέτουν μέσα ικανά να συλλέγουν πληροφορίες όπως κέντρα ακρόασης, σταθμοί παρεμβολών, ραδιογωνιόμετρα κτλ. Αντίστοιχα, τα Τάγματα Επικοινωνιών Επιτήρησης διαθέτουν Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (τα γνωστά SPERWER) τα οποία δίνουν εικόνα σε βάθος και συνδράμουν στο έργο της συλλογής πληροφοριών.
 • Οι παραπάνω μονάδες με τη καθοδήγηση του ΓΕΕΘΑ είχαν πολύ σημαντικό ρόλο στα γεγονότα των τελευταίων ημερών καθότι αποτελούν τα «μάτια και τα αυτιά» των Ελλήνων επιτελών του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

  Πρόκειται για πολεμική κινητοποίηση και ετοιμότητα των παραπάνω Διευθύνσεων και Μονάδων οι οποίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πραγματικές υβριδικές απειλές και όχι στα πλαίσια κάποιας άσκησης. Το προσωπικό τους λειτούργησε άψογα, ανταποκρίθηκαν εξαιρετικά και κατάφεραν να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της καταστάσεως έγκαιρα και με ακρίβεια.

   

  Επίσης, τα γεγονότα στον Έβρο καταδεικνύουν πως η επικοινωνία και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν καταλυτικό ρόλο στο σύγχρονο πεδίο των επιχειρήσεων.

  Είναι αδήριτη ανάγκη οι ελληνικές δυνατότητες στους προαναφερθέντες χώρους ενδιαφέροντος όπως ψυχολογικές επιχειρήσεις, πληροφοριακές επιχειρήσεις, κυβερνοάμυνας, ηλεκτρονικός πόλεμος και επιτήρηση να βελτιωθούν και να αναβαθμιστούν. Η αναβάθμιση δύναται να περιλαμβάνει εκτός από νέα τεχνολογικά μέσα, προσεκτικά επιλεγμένο προσωπικό με εξειδίκευση και ανάλογα διακλαδικά Σχολεία. Και αυτά γιατί οι απειλές εξελίσσονται και διευρύνονται πέρα από τις συμβατικές. Σε κάθε περίπτωση η συνολική αποτίμηση είναι πολύ θετική.

Ψηφο/ρία: 0
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΌ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΝΕΑ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ! –

Πρέπει να είστε μέλος του face-new237.com για να προσθέσετε σχόλια!

Παναγιωτόπουλος στο ΝΑΤΟ: Η Τουρκία δεν μπορεί να ζητάει διάλογο


(|)→ → Παναγιωτόπουλος στο ΝΑΤΟ: Η Τουρκία δεν μπορεί να ζητάει διάλογο

 

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιθυμεί το διάλογο, ο οποίος θα διεξαχθεί με σεβασμό του Διεθνούς…

Συνέχεια➥

ΕΚΤΑΚΤΟ Τουρκικά πολεμικά της Ομάδας Μάχης του Oruc Reis απείλησαν να βυθίσουν αλιευτικό από τα Χανιά της Κρήτης νότια της Ρόδου

 …

Συνέχεια➥
- - .
.
- - - - -
-

- - - - - -- --