Covid-19 :Νέα Υόρκη 1912 Τσερκεζής & Κορωνοϊός 2020

Covid-19 :Νέα Υόρκη 1912 Τσερκεζής & Κορωνοϊός 2020

Covid-19 :Νέα Υόρκη 1912 Τσερκεζής & Κορωνοϊός 2020...

ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ την δραματική αναφορά της φρικτής λόγω Κορωνοϊού κατάστασης στη Νέα Υόρκη που μας μετέδωσε προχθές από εκεί τηλεφωνικά στο ραδιόφωνο ο συνάδελφος Δημήτρης Φιλιππίδης, μείναμε προς στιγμήν άναυδοι. Μα είναι δυνατόν τόση και τέτοια φρίκη; Στη Νέα Υόρκη; Στην πιο προοδευμένη και πιο ισχυρή χώρα του κόσμου;

ΠΡΟΣ ΣΤΙΓΜΗ θυμηθήκαμε μιαν άλλη αναφορά για την Νέα Υόρκη πριν… 108 χρόνια.

Την είχαμε διαβάσει στο βιβλίο «Σάββας Τσερκεζής: Το Ημερολόγιον του βίου μου αρχόμενον από του 1886» που είχε επιμεληθεί την έκδοσή του το 1988 ο αείμνηστος Φοίβος Σταυρίδης.

Ο Τσερκεζής από τον Μαζωτό της Λάρνακας που είχε πολεμήσει 23χρονος εθελοντής στον «ατυχή» ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, ευρισκόμενος ως μετανάστης το 1912 στις ΗΠΑ, έσπευδε μαζί με χιλιάδες άλλους Έλληνες Εθελοντές της Αμερικής να επιβιβαστεί στα καράβια για να πλεύσουν από τη Νέα Υόρκη στον Πειραιά για να καταταγούν στον Ελληνικό Στρατό στην απελευθερωτική εξόρμηση των Βαλκανικών Πολέμων.

Υπέφερε όμως από «τράχωμα – επάρατος ασθένεια οφθαλμών». Οι γιατροί στη Ν.Υόρκη δεν μπορούσαν να τον θεραπεύσουν.

Και έγραφε στην σελίδα 195 του βιβλίου του τα εξής:

«Διότι, ας σημειωθεί και αυτό, όσον αφορά την ιατρικήν η Αμερική υστερεί πολύ όχι μόνον των μεγάλων κρατών της Ευρώπης αλλά και αυτής ακόμη της Ελλάδος, πολλοί δε ιατροί, όταν δεν κατοθρώνουν να θεραπεύσουν μίαν ασθένειαν, σου λέγουν το στερεότυπον και συνήθη ότι ‘καλύτερα να υπάγης εις την πατρίδα σου όπου το κλίμα είναι καλύτερον’, μερικοί μάλιστα, και αυτοί είναι και οι κορυφαίοι, ειλικρινέστεροι των άλλων σου λέγουν: ‘Η Ελλάς έχει καλύτερους ιατρούς από εδώ και είναι επόμενον να θεραπευθής εκεί»…

Και πράγματι ο Σάββας Τσερκεζής όχι μόνο θεραπεύτηκε από γιατρό στην Αθήνα αλλά και πρόλαβε να καταταγεί σε μάχιμη μονάδα των πρόσω και να πολεμήσει σε μάχες του Β’ Βαλκανικού Πολέμου μέχρι και την τελευταία μέρα κατά την οποία και τραυματίστηκε «τραύμα διαμπερές, με κάταγμα κνημιαίου οστού» (σελ. 251).

ΑΛΛΑ ΒΕΒΑΙΩΣ η ιατρική στις ΗΠΑ του 2020, δεν είναι όπως του 1912 όπως την περιέγραψε ο Τσερκεζής. Βλέπουν όμως όλοι και γνωρίζουν ότι κάτι άλλο φταίει γι’ αυτήν την φρίκη που υποφέρει σήμερα η αμερικανική υπερδύναμη, ενώ καταφέρνουν προσώρας να την ανακόπτουν η μικρή Ελλάδα και η λιλιπούτεια Κύπρος.

– Το λένε οι ίδιοι οι Έλληνες των ΗΠΑ:

«Δυστυχώς εδώ δεν είχαμε την τύχη να κυβερνά ένας Κυριάκος Μητσοτάκης ή ένας Νίκος Αναστασιάδης, αλλά ένα Ντόναλντ Τραμπ».

ΑΥΤΗ αναδεικνύεται ως η βασική διαφορά.

Εδώ, σε Ελλάδα και Κύπρο, οι κυβερνήσεις άκουσαν έγκαιρα τους ικανότερους αρμόδιους επιστήμονες και πρόλαβαν να αποφασίσουν και να επιβάλουν εκείνα τα μέτρα του κατ’ οίκον αυτο-περιορισμού των πολιτών, ώστε να αποκρουσθεί η διασπορά και η εξάπλωση του θανατηφόρου κορωνοϊού. Κατόρθωσαν πράγματι να πείσουν τον πληθυσμό, στην σωτήρια για την δημόσια υγεία, άσκηση αυτο-πειθαρχίας στα Καταφύγια. Μαθαίνοντας και προσθέτοντας, καθημερινά, όσα πρωτόγνωρα προκύπτουν και εντοπίζονται ως αναγκαία για την αποτελεσματικότερη Πάνδημη Άμυνα κατά της φοβερής Πανδημίας.

ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ τη γνώση ή τις ικανότητες για να προβλέψουμε πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος με τον αόρατο και ύπουλο εχθρό της ανθρωπότητας. Ούτε πόσες ακόμη εκατόμβες θα προκαλέσει στο διάβα του ώσπου οι επιστήμονες να κατορθώσουν την συντριβή του. Γνωρίζουμε όμως πως η απαντοχή, η εγκαρτέρηση, η πίστη και η πειθαρχία, το «μένουμε σπίτι» αποτελούν το οχυρό όλων μας. Να μείνουμε ζωντανοί και υγιείς ώστε την επαύριον της νίκης επί του Κορωνοϊού, ν’ ανασκουμπωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τα ερείπια που θ’ αφήσει πίσω της αυτή η Πανδημία, σε όλους τους τομείς του συλλογικού μας βίου.

Καλήν Ανάστασιν.

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

Ψηφο/ρία: 0
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΌ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΝΕΑ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ! –

Πρέπει να είστε μέλος του face-new237.com για να προσθέσετε σχόλια!

Covid-19: φέρνει τον «Μεγάλο Αδελφό» στα smartphones


Covid-19: φέρνει τον «Μεγάλο Αδελφό» στα smartphones! Τι αποκαλύπτει ο καθηγητής του ΜΙΤ Κων. Δασκαλάκης...

 

Μια άκρως τρομακτική τεχνική…

Συνέχεια➥

Την ημερομηνία 30 Νοεμβρίου πρέπει να την ξεχάσουμε. Οριστικά, ούτε τα κρούσματα θα έχουν πέσει. Μιλάμε για Δεκέμβριο πλέον. Πόσο βαθιά στον Δεκέμβριο, πόσο θα έχουμε πλησιάσει τις γιορτές, αυτό είναι…

Συνέχεια➥

Covid-19: Γιατί καθυστερεί η μείωση των κρουσμάτων παρά το lockdown


Η καθυστερημένη έναρξη αυξημένων ελέγχων στους εργάτες γης που έρχονται από όμορες χώρες, που εικάζεται ότι συνέβαλε στη μη πτώση των κρουσμάτων.

 

Αισιοδοξία…

Συνέχεια➥
- - .
.
- - - - -
-

- - - - -