Covid-19 : Συναγερμός για ύποπτο πλοίο

Covid-19 : Συναγερμός για ύποπτο πλοίο

Covid-19 : Συναγερμός για ύποπτο πλοίο...

Τις κινήσεις του φορτηγού πλοίου για όσο διάστημα έπλεε κοντά στα ελληνικά χωρικά ύδατα παρακολουθούσαν η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και το Λιμενικό, ενώ στη συνέχεια ενεπλάκησαν στην υπόθεση ξένες ναυτικές δυνάμεις. 

Σε συναγερμό έχουν τεθεί για μία ακόμα φορά τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της χώρας, με αφορμή τους ύποπτους πλόες φορτηγού πλοίου, που απέπλευσε από τη Μερσίνη της νοτιοανατολικής Τουρκίας με δηλωμένο προορισμό την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Υπάρχουν υπόνοιες ότι μεταφέρει στρατιωτικό υλικό με προορισμό τη Λιβύη, ενώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει απενεργοποιήσει το σύστημα αυτόματης αναγνώρισής του. Την υπόθεση παρακολουθούν η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, το Λιμενικό καθώς και ξένες αρχές.

Ο λόγος για το υπό σημαία Καμερούν φορτηγό πλοίο «Grace A», το οποίο απέπλευσε από τη Μερσίνη το μεσημέρι της 6ης Μαρτίου με δηλωμένο προορισμό την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Οπως προκύπτει από την ηλεκτρονική πλατφόρμα marinetraffic.com το τελευταίο του στίγμα κατεγράφη στις 10 Απριλίου νότια της Λάρνακας, καθώς έκτοτε απενεργοποίησε το σύστημα αυτόματης αναγνώρισής του (Automatic Identification System).

Τις κινήσεις του πλοίου, για όσο διάστημα έπλεε κοντά στα ελληνικά χωρικά ύδατα παρακολουθούσαν η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και το Λιμενικό, ενώ στη συνέχεια ενεπλάκησαν στην υπόθεση ξένες ναυτικές δυνάμεις.

Από τη διεθνή βάση δεδομένων (equasis.org) προκύπτει ότι το πλοίο ανήκει σε εταιρεία με έδρα τον Λίβανο. Ελληνες αξιωματούχοι που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επιβεβαίωσαν στην «Κ» ότι οι κινήσεις του πλοίου προκάλεσαν συναγερμό στις αρμόδιες αρχές, καθώς υπήρξαν φόβοι ότι μετέφερε όπλα για λογαριασμό της υποστηριζόμενης από την Αγκυρα κυβέρνησης της Τρίπολης κατά παράβαση του εμπάργκο στην πώληση όπλων. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης πάντως διευκρίνισαν ότι, μέχρι χθες, δεν είχαν ξεκαθαρίσει ο τελικός προορισμός και το φορτίο του πλοίου.

Παρόμοια κινητοποίηση είχε προκληθεί και στα τέλη Μαρτίου, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» σε δημοσίευμα της 27ης Μαρτίου. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είχε βρεθεί, τότε, ένα τουρκικό φορτηγό πλοίο το οποίο είχε αποπλεύσει από την Κωνσταντινούπολη και υπήρχαν υπόνοιες ότι μετέφερε στη Μισράτα της Λιβύης αντιαεροπορικά συστήματα για λογαριασμό των δυνάμεων του Φαγέζ αλ Σαράζ.

Το φορτηγό πλοίο «Pray» είχε εντοπιστεί από τη γαλλική φρεγάτα «Provence» στο πλαίσιο της νατοϊκής επιχείρησης «Sea Guardian» για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Για μερικά εικοσιτετράωρα ανατολικά της Κρήτης και νότια του Καστελλόριζου, στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το τουρκικό φορτηγό έπλεαν εκτός από τη γαλλική φρεγάτα, μία ελληνική και μία τουρκική καθώς και το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης «Γαύδος (ΠΑΘ) » του Λιμενικού.

Τελικά, το «Pray» αναγκάστηκε να εκτραπεί προς το λιμάνι της Αττάλειας. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες της «Κ», μόλις χθες το «Pray» απέπλευσε από το λιμάνι της Αττάλειας με κατεύθυνση βόρεια κινούμενο μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Χθες, νωρίς το μεσημέρι, το πλοίο βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κω, έχοντας μάλιστα ενεργοποιημένο το σύστημα αναγνώρισής του. Τις κινήσεις του παρακολουθούσαν από απόσταση ελληνικά πλωτά και εναέρια μέσα.

 

Ψηφο/ρία: 0
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΌ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΝΕΑ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ! –

Πρέπει να είστε μέλος του face-new237.com για να προσθέσετε σχόλια!

Covid-19: φέρνει τον «Μεγάλο Αδελφό» στα smartphones


Covid-19: φέρνει τον «Μεγάλο Αδελφό» στα smartphones! Τι αποκαλύπτει ο καθηγητής του ΜΙΤ Κων. Δασκαλάκης...

 

Μια άκρως τρομακτική τεχνική…

Συνέχεια➥

Την ημερομηνία 30 Νοεμβρίου πρέπει να την ξεχάσουμε. Οριστικά, ούτε τα κρούσματα θα έχουν πέσει. Μιλάμε για Δεκέμβριο πλέον. Πόσο βαθιά στον Δεκέμβριο, πόσο θα έχουμε πλησιάσει τις γιορτές, αυτό είναι…

Συνέχεια➥

Covid-19: Γιατί καθυστερεί η μείωση των κρουσμάτων παρά το lockdown


Η καθυστερημένη έναρξη αυξημένων ελέγχων στους εργάτες γης που έρχονται από όμορες χώρες, που εικάζεται ότι συνέβαλε στη μη πτώση των κρουσμάτων.

 

Αισιοδοξία…

Συνέχεια➥
- - .
.
- - - - -
-

- - - - -