Covid-19: Και η Πρωτομαγιά φέτος θα είναι διαφορετική...
Τι σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση με την σταδιακή άρση απαγορεύσεων
Οι Έλληνες πήραν άριστα στην τήρηση των μέτρων το Πάσχα και θα πρέπει να ετοιμάζονται για ακόμη μία δοκιμασία που αφορά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες και για αυτές τις ημέρες θα ισχύσει ότι ακριβώς ίσχυσε και το Πάσχα ανεξαρτήτως αν έχει ειπωθεί μέχρι στιγμής ότι τα περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 27 Απριλίου και στη συνέχεια θα υπάρξουν ανακοινώσεις.
Οπως όλα δείχνουν οδεύουμε προς ακόμη ένα τριήμερο με περιορισμό και στη συνέχεια έχοντας ξεπεράσει και αυτό τον σκόπελο θα υπάρξει το σχέδιο για την επόμενη ημέρα.
Η προσοχή της κυβέρνησης έχει στραφεί ήδη στον σχεδιασμό της σταδιακής μετάβασης στη «νέα κατάσταση» που θα αρχίσει να δημιουργείται μετά τις 27 Απριλίου, η οποία είναι ημερομηνία-ορόσημο. Οι αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν πριν από τις 27/4 κι αυτές που θα ανακοινωθούν μετά, θα αφορούν σε ένα σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, χωρίς όμως την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια «απότομη επιστροφή στην κανονικότητα». Αντιθέτως, θα ανοίξουν πρώτα μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και τα κομμωτήρια και σταδιακά, ενώ θα συνεχίσουν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, θα προστίθενται και νέες επιχειρήσεις που θα ανοίγουν.
Τα Mall, τα καφέ και τα εστιατόρια δεν περιλαμβάνονται στις επιχειρήσεις που θα αρχίσουν να ανοίγουν στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Κι αυτό το σταδιακό άνοιγμα θα συνδυαστεί με ένταση των ελέγχων για την πορεία του κορονοϊού. Απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην διακινδυνεύσει επ’ ουδενί τα σημαντικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί έως τώρα.
› Σχολεία
«Ιδιαίτερη άσκηση» είναι το άνοιγμα των σχολείων. Κι εκεί, όπως φαίνεται, το άνοιγμα θα είναι σταδιακό. Πρώτα θα λειτουργήσει η Γ’ Λυκείου, μετά τα Λύκεια, μετά τα Γυμνάσια και τέλος τα Δημοτικά. Τα μέτρα που εξετάζονται είναι πολλά, χωρίς να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Βέβαιη θεωρείται η παράταση του σχολικού έτους, όπως και η διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων μάλλον κατά το τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Δεν είναι ακόμα σαφές αν θα γίνουν οι προαγωγικές εξετάσεις. Επίσης, θεωρείται αρκετά πιθανόν να δοθεί και νέα παράταση στο κλείσιμο των σχολείων, πέραν της 10ης Μαΐου, ίσως μέχρι τις 18 Μαΐου.
› Οικονομία
Αμεση προτεραιότητα παραμένει η γρήγορη ανάταξη της οικονομίας. Παρά τα σοβαρά προβλήματα που αναμένεται να δημιουργηθούν κυρίως στον τουρισμό, που συμβάλλει με περίπου 20% στο ΑΕΠ, η κυβέρνηση σχεδιάζει -μέχρι στιγμής- με βάση το πλάνο η ύφεση να ξεπεράσει το 7%. Ο στρατηγικός σχεδιασμός της είναι ο όσο το δυνατόν μεγαλύτερος περιορισμός της ζημιάς στη διάρκεια του 2020 και η προετοιμασία για έκρηξη το 2021.
Κι όπως φαίνεται, υπάρχουν οι προϋποθέσεις και για τα δυο. Ο μεν τουρισμός μπορεί να μειώσει τις απώλειες, δεδομένου ότι η Ελλάδα αναγνωρίζεται παγκοσμίως πια σαν μια ασφαλής χώρα, τη στιγμή που οι βασικοί ανταγωνιστές της στον τουρισμό (Ισπανία, Τουρκία, Ιταλία) έχουν πληγεί πολύ σοβαρά.
Η προοπτική ενός «εκρηκτικού 2021» υπηρετείται από το χτίσιμο του νέου brand name της χώρας, η οποία, εκτός από ηγεσία και αξιοπιστία, διαθέτει πλέον και υποδομές (ΕΣΥ, ψηφιακό κράτος), που την ενισχύουν ως επενδυτικό προορισμό. Η εικόνα της χώρας διεθνώς είναι βέβαιο ότι δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα του «μαύρου πρόβατου» της Ευρώπης που είχε ή ακόμα και με τη βελτιωμένη εικόνα που είχε πριν από την πανδημία. Η νέα εικόνα της χώρας εκτιμάται ότι θα προσελκύσει και νέες επενδύσεις, πέραν αυτών που είχαν δρομολογηθεί πριν από την κρίση.
(Μια Νέα δημοσίευση από έναν διαχειριστή)