Σε αδιέξοδο: Το νεο-οθωμανικό όνειρο του Ερντογάν...(BINTEO ]

Σε αδιέξοδο: Το νεο-οθωμανικό όνειρο του Ερντογάν...(BINTEO ]

CNN: Σε αδιέξοδο το νεο-οθωμανικό όνειρο του Ερντογάν

 

Ερντογάν στην Αίγυπτο και τη Συρία σημείωσαν τεράστια πολιτικά κέρδη στα πρώτα χρόνια της Αραβικής Άνοιξης...

Πιο μακριά από ποτέ φαίνεται πως είναι τα νεο-οθωμανικά όνειρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Η μαχητική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας θα μπορούσε σύντομα να φτάσει σε αδιέξοδο είναι ο τίτλος τους δημοσιεύματος για τον Ερντογάν υπογραμμίζοντας ότι σήμερα τα νέο-οθωμανικά όνειρα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν «φαίνονται πιο απομακρυσμένα από ποτέ».

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κάνει, εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, βήματα για να μεταμορφώσει τη θέση της Άγκυρας στον κόσμο γράφει το CNN. Προσθέτει επίσης ότι πριν από περίπου 10 χρόνια, ο τότε Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έκανε καθοριστικό βήμα στην εξωτερική πολιτική, αποφασίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα σερνόταν πλέον στις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρακαλώντας για ένταξη.

Αντί αυτού η Τουρκία θα μπορούσε, για άλλη μια φορά, να προβάλει περιφερειακή ισχύ, να επεκτείνει την επιρροή της στους υπηκόους της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ανατολή και να καταστεί μια παγκόσμια δύναμη που θα λαμβάνεται υπόψη.

Επισημαίνει ακόμα ότι ήταν μια ιδέα που κυρίευσε τη φαντασία της δημοφιλούς λαϊκής του βάσης, ενισχύοντας την προσπάθειά του να μεγιστοποιήσει το εύρος των εξουσιών του και σημειώνει πως οι σύμμαχοι του Ερντογάν στην Αίγυπτο και τη Συρία σημείωσαν τεράστια πολιτικά κέρδη στα πρώτα χρόνια της Αραβικής Άνοιξης, η οποία άρχισε τον Δεκέμβριο του 2010, και το νεο-οθωμανικό όνειρο του Ερντογάν φάνηκε να υλοποιείται.

Περιορισμένη δύναμη οι σύμμαχοί του

Ωστόσο, το αμερικανικό δίκτυο τονίζει πως πολύ σύντομα και μετά από μια δεκαετία, οι σύμμαχοι του Τούρκου Προέδρου στην περιοχή –σε μεγάλο βαθμό ομάδες που συνδέονται με την Ισλαμική Μουσουλμανική Αδελφότητα– αποτελούν μια εξαιρετικά περιορισμένη δύναμη.

Εκτός από τoυς περιφερειακούς του συμμάχους στο Κατάρ, στη Σομαλία και στην κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη της Λιβύης, η προβολή ισχύος του Ερντογάν άφησε «μια πικρή γεύση στο στόμα πολλών περιφερειακών ηγετών», προσθέτει.

«Αλλά τώρα, με εξαίρεση το Κατάρ, τη Σομαλία και το ήμισυ της κυβέρνησης της Λιβύης, με καμία μουσουλμανική χώρα δεν έχει στενούς δεσμούς» αναφέρει στο CNN ο Σονέρ Τζαγαπτάι (Soner Cagaptay), διευθυντής του τουρκικού ερευνητικού προγράμματος στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για πολιτικές Εγγύς Ανατολής και συγγραφέας μιας τριλογίας βιβλίων για την άνοδο του Ερντογάν.

Επιπλέον, στο δημοσίευμα του το CNN αναφέρεται πως ο Ερντογάν έχει εξοργίσει ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρο, οι οποίες έχουν προσπαθήσει δημόσια να περιορίσουν την εμβέλεια της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, το αμερικανικό δίκτυο αναφέρει πως η αμερικανική Κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία διατηρεί σε μεγάλο βαθμό μια καλή σχέση με τον Ερντογάν, πρόσφατα φάνηκε επίσης να είναι δίπλα στους αντιπάλους της Τουρκίας και προσθέτει πως πρόσφατα, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθιά» με τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, σημειώνει πως τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, το οποίο ήταν σε ισχύ για δεκαετίας.

Τέλος, το CNN αναφέρει ότι μια υπό κατάρρευση τουρκική οικονομία, η κατάσταση της οποίας επιδεινώθηκε από τις επιπτώσεις του Covid-19, έβαλε ακόμη ένα εμπόδιο στους σχεδιασμούς του Ερντογάν και περιόρισε την ικανότητά του να τερματίσει την αυξανόμενη απομόνωση της Τουρκίας.

Πηγή: cnn.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΌ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΝΕΑ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ! –

Πρέπει να είστε μέλος του face-new237.com για να προσθέσετε σχόλια!

ΕΚΤΑΚΤΟ: Βομβαρδιστικά της USAF στοχοποιούν την Αγία - Πετρούπολη


ΕΚΤΑΚΤΟ: Βομβαρδιστικά της USAF στοχοποιούν την Αγία - Πετρούπολη...

 

Σε μία εκτενή ανακοίνωσή του, το ουκρανικό υπουργείο Αμύνης,…

Συνέχεια➥

 Ρωσικά άρματα μάχης προωθούνται στο Ντόνετσκ - Μεγάλη συγκέντρωση των ουκρανικών δυνάμεων...

Το σκηνικό για μια σύγκρουση γίνεται ακόμη πιο βαρύ,…

Συνέχεια➥

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες απο έκρηξη στο Αφρίν-( βίντεο


 

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες απο...////.. έκρηξη στο Αφρίν...///

 

Πολύνεκρη έκρηξη πριν από λίγο στο Αφρίν, σε περιοχή που διαμένουν…

Συνέχεια➥

Μόλις ξεκίνησε...Ο Τρίτος Παγκόσμιος του πετρελαίου


Μόλις ξεκίνησε...Ο Τρίτος Παγκόσμιος του πετρελαίου...

 

Η υποχώρηση της τιμής του μαύρου χρυσού κάτω από το μηδέν, το επερχόμενο…

Συνέχεια➥
- - .
.
- - - - -
-

- - - - - -- --