H παγίδα με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης - O κίνδυνος ενός νέου «Blame Game»

H παγίδα με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης - O κίνδυνος ενός νέου «Blame Game»

Τα τουρκικά τεχνικά κλιμάκια σκοπεύουν, σύμφωνα με πληροφορίες, να θέσουν μια σειρά από παράλογες και προκλητικές διεκδικήσεις.

Στις 17 Φεβρουαρίου, ακριβώς σε δύο εβδομάδες δηλαδή, αναμένονται στην Αθήνα και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας Τούρκοι αξιωματούχοι για έναν ακόμη γύρο συζητήσεων για τα περιβόητα πλέον Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Η τελευταία φορά που έγινε λόγος για τα ΜΟΕ ήταν κατά τη διάρκεια της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Λονδίνο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 4 Δεκεμβρίου. Εκεί συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συζητήσεις μεταξύ τεχνικών κλιμακίων αποτελούμενα από στρατιωτικούς και διπλωμάτες στο πλαίσιο συνεννόησης και καλής γειτονίας. Την προηγούμενη ημέρα βέβαια η Άγκυρα απείλησε να τινάξει τη συνάντηση στον αέρα έπειτα από διαρροή ότι η Αθήνα «παγώνει» τα ΜΟΕ εξαιτίας της αυξανόμενης προκλητικότητας από την Τουρκική πλευρά.

 

Τι μεσολάβησε όμως από τότε έως και σήμερα; Ποιές κινήσεις έκανε η Τουρκία για να δείξει ότι επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης και τη συνεννόηση με την Ελλάδα έστω και σε απλά ζητήματα όπως η αποφυγή πτήσεων στο Αιγαίο σε Εθνικές και Θρησκευτικές εορτές; Η απάντηση είναι ότι όχι μόνο δεν προχώρησε σε ενέργειες αποκλιμάκωσης αλλά αντίθετα λειτούργησε με εμπρηστικό τρόπο.

Ξεκινώντας από τα πλέον πρόσφατα σαφώς και η "εισβολή" του Oruc Reis στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν αποτέλεσε κίνηση αποκλιμάκωσης. Έστω κι αν οι καιρικές συνθήκες ήταν η αφορμή. Κάθε άλλο. Πόσο μάλλον όταν ο Τούρκος κυβερνήτης διαμήνυε από τον ασύρματο ότι το ερευνητικό πλέει μέσα στην Τουρκική ΑΟΖ.

Προηγήθηκε η ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία η Άγκυρα επαναφέρει το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των Ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο. Με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να προσθέτει ότι η ύπαρξη Ελληνικών στρατευμάτων σε 16 νησιά αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο. Την ώρα που η Άγκυρα διατηρεί τόσο το Casus Belli όσο και τη Στρατιά του Αιγαίου!

Μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της τελετής καθέλκυσης υποβρυχίου έσπευσε να αμφισβητήσει ευθέως Ελληνικά νησιά στο Αιγαίο κάνοντας λόγο για "νησιά και βραχονησίδες στα οποία δεν έχουν κυριαρχία" αλλά αντίθετα ‘’εποφθαλμιούν τα δικαιώματα της Τουρκίας’’.

Μόνο τον Ιανουάριο η Τουρκική πολεμική αεροπορία προχώρησε σε 62 υπερπτήσεις πάνω από τα Ελληνικά ακριτικά νησιά. Το 2019 συνολικά 2118 Τουρκικά αεροπλάνα παραβίασαν 4811 φορές τον Ελληνικό Εναέριο Χώρο και σε 384 περιπτώσεις ενεπλάκησαν με τα Ελληνικά ‘’γεράκια.’’

Και βέβαια το αποκορύφωμα της Τουρκικής προκλητικότητας ήταν η υπογραφή του ψευτομνημονίου συνεργασίας με την κυβέρνηση Σάρατζ με το οποίο Άγκυρα και Τρίπολη "σβήνουν" από το χάρτη Κρήτη, Κάρπαθο, Κάσο, Ρόδο και Καστελόριζο και επιχειρούν να μοιράσουν μεταξύ τους τις θαλάσσιες ζώνες.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η Άγκυρα λοιπόν στέλνει τους αξιωματούχους της στην Αθήνα. Και, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύουν όπως έκαναν και κατά την τελευταία συνάντηση των αντιπροσωπειών στην Άγκυρα να θέσουν μια σειρά από παράλογες και προκλητικές διεκδικήσεις, όπως η ελεύθερη πτήση Τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο μόνο με μια απλή δήλωση στις Ελληνικές αρχές (IFF) χωρίς καν την κατάθεση σχεδίων πτήσης, την αναγνώριση από την Αθήνα Εθνικού Εναερίου Χώρου στα 6 από τα 10 μίλια αλλά και το δικαίωμα για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο.

Η Ελληνική πλευρά δεν κρύβει την ανησυχία της και ειδικά οι αξιωματούχοι που έχουν αναλάβει την ευθύνη των συζητήσεων. Αν αρνηθεί η Αθήνα τον διάλογο για τα ΜΟΕ η Άγκυρα θεωρείται δεδομένο ότι θα σπεύσει να καταγγείλει ότι η Ελλάδα είναι αυτή που δυναμιτίζει το καλό κλίμα. Αν καθίσει στο τραπέζι για να συζητήσει ακόμα και εάν ξεκαθαρίσει ότι αυτό θα γίνει για συγκεκριμένα θέματα οι Τούρκοι θα θέσουν σε κάθε περίπτωση τα παράλογα αιτήματά τους μόνο και μόνο για να καταγραφούν. Με απώτερο στόχο σε κάθε νέα συνάντηση να διευρύνουν την ατζέντα με κάτι καινούργιο.

Και όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά ανώτατες στρατιωτικές πηγές "ότι δεν καταφέρνει να κερδίσει η Τουρκία στον αέρα και στη θάλασσα προσπαθεί να το διεκδικήσει στις αίθουσες των διαπραγματεύσεων και το αντίθετο".

 

comments powered by Disqus

Επιπροσθέτως, ο κ. Στόλτενμπεργκ, ανέφερε ότι «η κύρια ευθύνη του ΝΑΤΟ είναι να διασφαλίσει ότι αυτή η κρίση υγείας του κορονοϊού δεν θα γίνει κρίση ασφάλειας

 …

Συνέχεια➥

ΝΔ: «Το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί τους εθελοντές


(|)→ → ΝΔ: «Το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί τους εθελοντές

 

(|)Το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αθλιότητα με τους τάφους, συνεχίζει στον…

Συνέχεια➥

Διαβάστε Επίσης

Πρέπει να είστε μέλος του face-new237.com για να προσθέσετε σχόλια!

Τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

- - .
.
- - - - -
-

- - - - - -- --