Ο Κ. Μητσοτάκης στον Έβρο, με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και οι επιδιώξεις της Αθήνας

Ο Κ. Μητσοτάκης στον Έβρο, με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και οι επιδιώξεις της Αθήνας.....

Έχοντας ολοκληρώσει τις τελευταίες 72 ώρες ένα μεγάλο κύκλο διαρκών συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου με υπουργούς και στενούς συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στρέφει την προσοχή του στη σημερινή μετάβαση στο Έβρο.

Στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης θα.... γράψει κι άλλα μέτρα στη στρατηγική διεθνοποίησης των ελληνικών θέσεων, έχοντας τη στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς και του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ.

Στη χθεσινή απογευματινή τους συνομιλία, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Τραμπ για την κατάσταση στα ελληνο-τουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα και τόνισε το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα σύνορα της.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδας να επιβάλει την νομοθεσία της στα σύνορα της, παρέχοντας απόλυτη στήριξη στη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Οι στόχοι της Αθήνας

Μαζί με τον πρωθυπουργό, στον Έβρο θα βρεθούν οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασσόλι, θα φτάσουν νωρίς το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα τους υποδεχτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα του νομού Έβρου θα βρεθούν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Νταβόρ Μποζίνοβιτς.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι αξιωματούχοι θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και θα προσγειωθούν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφτούν το Φυλάκιο 1. Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό, Κωνσταντίνο Φλώρο και κοινές δηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η Αθήνα, με τη σημερινή κίνηση, στοχεύει προς τρεις κατευθύνσεις:

-Στην περαιτέρω διεθνοποίηση του ζητήματος.

-Στην έμπρακτη στήριξη των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

-Στην πλήρη αποτύπωση του δίκαιου και του βάσιμου των ελληνικών επιχειρημάτων έναντι της στάσης που κρατάει η κυβέρνηση Ερντογάν.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ενισχύουν περαιτέρω την επιτήρηση των συνόρων μας. Στον Έβρο θα υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα περιπολιών και πτήσεων επιτήρησης. Παράλληλα, οι μονάδες θα ενισχύονται με επιπλέον στρατιωτικά τμήματα που θα καταφθάνουν από διάφορα σημεία της επικράτειας. Στο Αιγαίο, από την άλλη, θα υπάρχει ενίσχυση με μονάδες του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και αύξηση της συχνότητας των περιπολιών.

"Από τις 27 Φεβρουαρίου η χώρα δέχεται αιφνίδια, μαζική και διογκούμενη μετακίνηση πληθυσμών υπηκόων τρίτων χωρών που συγκεντρώνονται στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας. Η μετακίνηση αυτή, όπως προκύπτει απ’ όλες τις ενδείξεις, κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την,

Τουρκία, που χρησιμοποιεί τα συγκεντρωμένα άτομα ως πιόνια για να ασκήσει διπλωματική πίεση. Οι συνθήκες αυτές συνιστούν ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας, την ώρα μάλιστα που ενώ έχει καταστεί σαφές από την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν επιτρέπεται καμία διέλευση στη χώρα από μη νόμιμες πύλες εισόδου, συνεχίζεται η απόπειρα συγκεντρωμένων πληθυσμών να εισέλθουν με τη βία σε ελληνικό έδαφος", σημειώνουν στελέχη της κυβέρνησης.

"Η χώρα έχει τη συνταγματική υποχρέωση να προστατεύει τα σύνορά της και να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της, χρησιμοποιώντας όποιο μέτρο χρειαστεί. Τα ελληνικά σύνορα είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η προστασία τους διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.", προσθέτουν.

Ιδιαίτερη βαρύτητα, πάντως, δίνει η Αθήνα και στο άρθρο 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ειδική νομική βάση για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Ορίζει ότι εφόσον ένα ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους μέλους ή των εν λόγω κρατών μελών.

"Το αίτημα της Ελλάδας είναι αίτημα για πραγματική αλληλεγγύη και συνίσταται σε πολιτική και πρακτική στήριξη των ελληνικών ενεργειών για την προστασία των συνόρων. Το 2015 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χρησιμοποιήσει όσα περιλαμβάνει το συγκεκριμένο άρθρο για την ενεργοποίηση της επείγουσας μετεγκατάστασης, από την Ιταλία και την Ελλάδα, δεκάδων χιλιάδων ατόμων που έχρηζαν σαφώς διεθνούς προστασίας", σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης.

Ο Ν. Δένδιας ενημερώνει τα κόμματα

Σε χρόνο παράλληλο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας συνεχίζει το διπλωματικό μαραθώνιο της ενημέρωσης των ομολόγων του για τις ελληνικές θέσεις και την κατάσταση στα σύνορα με την Τουρκία. Με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε χθες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας, της Τσεχίας και της Μάλτας, ο κ. Δένδιας ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο των επαφών του, ενώ αύριο και μετά από εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνομιλήσει με τους τομεάρχες Εξωτερικών των κομμάτων.

comments powered by Disqus

Επιπροσθέτως, ο κ. Στόλτενμπεργκ, ανέφερε ότι «η κύρια ευθύνη του ΝΑΤΟ είναι να διασφαλίσει ότι αυτή η κρίση υγείας του κορονοϊού δεν θα γίνει κρίση ασφάλειας

 …

Συνέχεια➥

ΝΔ: «Το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί τους εθελοντές


(|)→ → ΝΔ: «Το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί τους εθελοντές

 

(|)Το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αθλιότητα με τους τάφους, συνεχίζει στον…

Συνέχεια➥

Διαβάστε Επίσης

Πρέπει να είστε μέλος του face-new237.com για να προσθέσετε σχόλια!

Τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

- - .
.
- - - - -
-

- - - - - -- --