Σε άλλο κόσμο ο Γεραπετρίτης: "Δεν προκαλεί ανησυχία ο πλους του Oruc Reis

Σε άλλο κόσμο ο Γεραπετρίτης:

Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα εθνικά μας δίκαια», δήλωσε εμφατικά για να συμπληρώσει, «ελέγχουμε απολύτως την κατάσταση,

Σ ε άλλο κόσμο βρίσκονται οι κυβερνητικοί κύκλοι καθώς συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως η εμφάνιση του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ήταν αποτέλεσμα κακών καιρικών συνθηκών και "δεν προκαλεί ανησυχία" στην Αθήνα.

 

Συγκυριακό γεγονός, που προήλθε λόγω κακών καιρικών συνθηκών χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τον πλου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται για κάτι το οποίο προκαλεί οποιαδήποτε ανησυχία.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 9.89, ο Γ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι το πλοίο δεν συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη, δεν υπήρξε πόντιση καλωδίου ούτε ερευνητικές εργασίες, και άρα το όλο περιστατικό βρίσκεται στο στάδιο της αποδρομής, καθώς έχει ρότα να απομακρυνθεί από την περιοχή, ενώ ανέφερε παράλληλα ότι έχουν υπάρξει οι αναγκαίοι δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργό Επικρατείας, η Τουρκία έχει κατανοήσει πλέον ότι τέτοιου είδους «πυροτεχνήματα» δεν θα είχαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα και επιπλέον πως αν υπήρχε η οποιαδήποτε διάθεση να δοκιμασθούν οι ελληνικές αντοχές, είναι βέβαιο ότι θα παράγονταν τα αντίθετα αποτελέσματα. Στην παρούσα κυβέρνηση δεν υπάρχει διάσταση λόγων και έργων, ήταν το γενικό σχόλιο του υπουργού που ανέφερε ακόμη ότι το κρίσιμο είναι να μην υπερεκτιμά ούτε να υποτιμά καταστάσεις η ελληνική πλευρά.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα εθνικά μας δίκαια», δήλωσε εμφατικά για να συμπληρώσει, «ελέγχουμε απολύτως την κατάσταση».

Εξάλλου, ερωτηθείς για τη στάση που τηρεί ο αμερικανικός παράγοντας, ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε την άποψη ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ μακριά από την τακτική των ίσων αποστάσεων. Έχει ανατραπεί απολύτως η παραδοσιακή πρόσληψη ότι ο μεγάλος και στέρεος σύμμαχος θα μπορούσε να ήταν η Τουρκία, αντιθέτως ο ισχυρός παίκτης στην περιοχή είναι η Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός. Εκτίμησε δε, ότι απέναντι στην προσπάθεια μονομερούς επιβολής, η διεθνής τάξη θα υπερισχύσει, γιατί είναι ομόθυμη.

Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε πως η ελληνική πλευρά δεν φοβάται τη Χάγη, αφού έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, προετοιμάζεται για το σενάριο αλλά -διευκρίνισε- δεν είναι στις άμεσες επιλογές της.

Παναγιωτόπουλος και Α/ΓΕΕΘΑ ενημερώνουν Μητσοτάκη για το τουρκικό πλοίο

Στο μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν εκτάκτως ο υπ. Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος προκειμένου να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ενημέρωση αφορά την πορεία του Oruc Reis το οποίο κινείται ανατολικά εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πάντως κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως απομακρύνθηκε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ORUC REIS, το οποίο παρασύρθηκε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως το περιστατικό δεν εμπνέει καμία ανησυχία και ήδη το τουρκικό σκάφος έχει βγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ORUC REIS έχει εισέλθει σε ελληνικά χωρικά ύδατα και η φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ του Πολεμικού Ναυτικού απέπλευσε από την Κάρπαθο όπου βρισκόταν για να κατευθυνθεί στην περιοχή που έχει γίνει η παραβίαση.

Σύμφωνα με πηγές από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, «το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020 κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR».

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ε.Δ».

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε βγάλει NAVTEX, που δέσμευε περιοχή νότια της Κρήτης και συγκεκριμένα στην περιοχή που επιχειρεί να κάνει γεωτρήσεις βάσει της συμφωνίας με τη Λιβύη.

Φαίνεται πως διαχρονικά στις ελληνικές κυβερνήσεις επικρατούν τα φοβικά σύνδρομα και βρίσκονται σε κατάσταση άρνησης ως προν την ελληνοτουρκική πραγματικότητα. Τα πράγματα είναι απλά. Οι Τούρκοι διεκδικούν και φτάσουν στα άκρα για να υλοποιήσουν τα σχέδιά του, γεγονός που έχει αποδειχτεί πολλάκις στην ευρύτερη περιοχή. 

Το ερώτημα είναι για πόσο η Αθήνα θα διατηρεί την ουδέτερη και "ψύχραιμη" στάση που τόσο προωθεί; Πότε θα φτάσει η ώρα να τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις και διακδικήσεις στο Αιγαίο σε βάρος της χώρας; Σύμφωνα με τις δηλώσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών απέχουμε πολύ από αυτό,,,,

 

comments powered by Disqus

Επιπροσθέτως, ο κ. Στόλτενμπεργκ, ανέφερε ότι «η κύρια ευθύνη του ΝΑΤΟ είναι να διασφαλίσει ότι αυτή η κρίση υγείας του κορονοϊού δεν θα γίνει κρίση ασφάλειας

 …

Συνέχεια➥

ΝΔ: «Το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί τους εθελοντές


(|)→ → ΝΔ: «Το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί τους εθελοντές

 

(|)Το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αθλιότητα με τους τάφους, συνεχίζει στον…

Συνέχεια➥

Διαβάστε Επίσης

Πρέπει να είστε μέλος του face-new237.com για να προσθέσετε σχόλια!

Τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

- - .
.
- - - - -
-

- - - - -