Πιθανός ένας πόλεμος με την Τουρκία εάν οριοθετήσουμε τώρα ΑΟΖ-Σπέρνει» ηττοπάθεια ο Σημίτης

Νέο χτύπημα είχαμε από τον Κ. Σημίτη. Την προηγούμενη εβδομάδα κατηγόρησε τον Κ. Καραμανλή για την σημερινή κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τώρα έφθασε στο σημείο να πει πως εάν κηρύξουμε ΑΟΖ θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, με άρθρο του στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής».

Εμμέσως μας λέει να μην προβούμε σε αυτή την κίνηση και ίσως στο πίσω μέρος του μυαλό του να υπάρχει και η συνεκμετάλλευση!

Μιλάμε για τον άνθρωπο που ευθύνεται για την κατάληξη της κρίσης των Ιμίων, με το περίφημο “No ships, no troops, no flags”, αλλά και δηλώσεις στελεχών της τότε κυβέρνησης όπως αυτή του Θεόδωρου Παγκάλου περί «σημαίας και ανέμου».

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ

«Η επιθετική στάση της Τουρκίας και η αμφισβήτηση των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ είναι γνωστά προβλήματα. Η Τουρκία καλλιεργεί συστηματικά εντυπώσεις για τα δικαιώματά της.

Το απαράδεκτο μνημόνιο για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών Τουρκίας και Λιβύης έχει κυρίως αυτό τον σκοπό», σημειώνει ο κ. Σημίτης και προσθέτει: «Η πολιτική της Ελλάδος επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες. Τα όρια της συμπαράστασής τους όμως δεν είναι σαφή. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για να μην αποξενώσουν την Τουρκία από τη δυτική συμμαχία. Είναι γι’ αυτό πολύ πιθανό ότι, θα περιορισθούν μόνο σε ρόλο μεσολαβητή στην περίπτωση πολεμικών επεισοδίων, όπως τα Ίμια».

Η Ελλάδα, συνεχίζει ο πρώην πρωθυπουργός, δεν έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της, όχι μόνο σε σχέση με την Τουρκία αλλά και την Αλβανία, την Ιταλία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη. 

Κατά την άποψη που επικρατεί, η ασάφεια του τι ισχύει μας συμφέρει. Επιτρέπει σε μία διαπραγμάτευση να προβάλλουμε τις δυνατόν μεγαλύτερες απαιτήσεις. Ίσως η στάση αυτή ήταν άλλοτε σκόπιμη. Αλλά σήμερα η τακτική αυτή είναι λανθασμένη. Θα οδηγήσει σε αντιπαραθέσεις όπως ήδη συνέβη με την Ιταλία και την Αλβανία και στην περίπτωση της Τουρκίας, ίσως και σε μία πολεμική αναμέτρηση.

ΜΠΟNOΥΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

 

«Θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη βοήθειά τους», ήταν η φράση που ξέσπασε αντιδράσεις στη Βουλή

Λίγες ώρες, μετά την αποκλιμάκωση της κρίσης των Ιμίων, στην Ολομέλεια της Βουλής, υπήρξε σύγκρουση κορυφής ανάμεσα στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδη Έβερτ.

Η αιτία για να ανάψει το φυτίλι των αντιδράσεων στις τάξεις της αντιπολίτευσης, ήταν η φράση του Κώστα Σημίτη «Θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη βοήθειά τους».

 

 

comments powered by Disqus

Πώς ο Covid19 βαθαίνει το ρήγμα Βορρά- Νότου


Bruegel: Πώς ο Covid19 βαθαίνει το ρήγμα Βορρά- Νότου...

Μπορεί να δέχεται πυρά για την μακροχρόνια επιμονή στο δόγμα των…

Συνέχεια➥

Προκαταβολή του 1 δισ. Ποιες εταιρείες χωρίς εργαζομένους εντάσσονται


Προκαταβολή του 1 δισ. Ποιες εταιρείες χωρίς εργαζομένους εντάσσονται...

 

Τις εταιρείες χωρίς εργαζομένους που εντάσσονται στην…

Συνέχεια➥

 

Διαβάστε Επίσης

Ψηφο/ρία: 0

Πρέπει να είστε μέλος του face-new237.com για να προσθέσετε σχόλια!

Τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

- - .
.
- - - - -
-

- - - - - -- --