Δεν υποχωρεί στη Συρία η Μόσχα-Άγριο "παζάρι" Πούτιν-Ερντογάν

Δεν υποχωρεί στη Συρία η Μόσχα-Άγριο

Μαραθώνια συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν για τη Συρία.......

Δεν φαίνεται έτοιμη να υποχωρήσει η Ρωσία στο ζήτημα της Συρίας όπως εκτιμούν οι ειδικοί, τη στιγμή που ο Ερντογάν πράττει ότι είναι δυνατό για μια κατάπαυση του πυρός που θα καθυστερήσει τη συντριπτική ήττα των τουρκικών δυνάμεων και των τζιχαντιστών αντιπροσώπων τους.

 

Το θέμα της Συρίας πλέον έχει αναβαθμιστεί γεωπολιτικά, καθώς εκτός της πολεμικής σύρραξη που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, αποτελεί πλέον ένα πεδίο διαμόρφωσης και διάλυσης συμμαχιών, όπως η λυκοφιλία Τουρκίας-Ρωσίας.

Με τις τελευταίες εξελίξεις και τις πολύνεκρες επιχειρήσεις και από τις δύο πλευρές τα δεδομένα έχουν αλλάξει για μια ακόμα φορά, και έγινε ξεκάθαρο πως Μόσχα και Άγκυρα δεν πρόκειται να αποτελέσουν ποτέ μακροχρόνιους συμμάχους, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Τουρκία.

Η Ουάσινγκτον επιχειρεί να προσεγγίσει εκ νέου την Τουρκία, ενισχύοντάς την στο Ιντλίμπ και με πυρομαχικά πέραν της διπλωματικής υποστήριξης, και όπως όλα δείχνουν το καυτό "τρίγωνο" Ρωσίας-ΗΠΑ-Τουρκίας είναι αυτό που κυριαρχεί στο παρασκήνιο της σημερινής συνάντησης Πούτιν-Ερντογάν.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνάντηση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του, Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να γίνει μία τελευταία απόπειρα συμβιβασμού και συμφωνίας για την Ιντλίμπ της Συρίας, όπου κλιμακώθηκαν οι συγκρούσεις του τουρκικού με τον συριακό στρατό. 

Ο Τούρκος πρόεδρος είναι αντιμέτωπος με βαριά ήττα και γι’ αυτό επιθυμεί διακαώς μία κατάπαυση του πυρός. Ήδη η Τουρκία έχει διαμηνύει ότι προσέρχεται στην διαπραγμάτευση με αίτημα την πολιτική λύση στην Συρία, όπως επιθυμεί και προσωπικά ο ίδιος ο Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίζεται έτοιμος να διαπραγματευθεί προκειμένου να μην σπρώξει άλλο την Τουρκία στο πλευρό της Δύσης.  

Ίσως μετά τις συζητήσεις Πούτιν και Ερντογάν ανακοινωθεί εκεχειρία, όμως αυτό θα είναι απλώς ένα σόου», εκτίμησε Δυτικός διπλωμάτης.

«Η νίκη στη Συρία έχει αναχθεί σε ζήτημα γοήτρου για τη Ρωσία και τον Πούτιν προσωπικά», διαβεβαίωσε ο Γιούρι Μπαρμίν αναλυτής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Θεμάτων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα, που επεμβαίνει στρατιωτικά στη Συρία από το 2015, δεν είναι έτοιμη να κάνει υποχωρήσεις.

«Η κατάσταση στην Ιντλίμπ είναι τόσο επιβαρυμένη που απαιτεί να έχουμε προσωπικές και απευθείας συνομιλίες», δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνάντησης στη Μόσχα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Η συνάντησή μας εδώ για συνομιλίες για την Ιντλίμπ είναι πολύ σημαντική. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή αυτή. Όλος ο κόσμος έχει τα μάτια στραμμένα σε εμάς. Τα μέτρα και οι αποφάσεις που θα λάβουμε εδώ θα μετριάσουν την ένταση στην Ιντλίμπ», δήλωσε από την πλευρά του ο Ερντογάν.

Μιλώντας μπροστά στις κάμερες ο Ερντογάν είπε ακόμη πως οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στη Ρωσία βρίσκονται σε κορυφαίο σημείο και πως σκοπός του είναι να τις ενισχύσει.

Η Ρωσία υποστηρίζει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στη συριακή σύγκρουση, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει τους αντάρτες που τις πολεμούν.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται αφού δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε σφοδρές μάχες στην επαρχία Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο των Σύρων ανταρτών και τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία, όπου η Τουρκία διεξάγει από τα τέλη Φεβρουαρίου ευρεία επιχείρηση εναντίον του συριακού στρατού.

Ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο επιχείρηση στην Ιντλίμπ, η οποία έχει αναγκάσει σχεδόν ένα εκατομμύριο αμάχους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μετακινηθούν προς τα τουρκικά σύνορα.

Η κλιμάκωση της έντασης στο πεδίο της μάχης έχει οδηγήσει και σε διπλωματική ένταση μεταξύ της Ρωσίας, συμμάχου του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, και της Τουρκίας, που στηρίζει τους Σύρους αντάρτες, αφήνοντας να πλανάται το ενδεχόμενο άμεσης σύρραξης μεταξύ των δύο χωρών.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΌ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΝΕΑ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ! –

Πρέπει να είστε μέλος του face-new237.com για να προσθέσετε σχόλια!

Τα τουρκικά μέσα ανέδειξαν αρκετές ακόμη περιπτώσεις εργολάβων που συνελήφθησαν μετά τον φονικό σεισμό...

Τις τελευταίες ώρες έγινε…

Συνέχεια➥

Νέες συλλήψεις: Στο τουρκικό στράτευμα για την εξόντωση «συνωμοτών»


Νέες συλλήψεις στο τουρκικό στράτευμα για την εξόντωση «συνωμοτών...

 

Οι ύποπτοι - 39 εκ των οποίων υπηρετούν στο στρατό ξηράς, 97…

Συνέχεια➥

Μετά τις κινήσεις για απόσχιση των Σερβοβόσνιων από το “κράτος” της Βοσνίας, σειρά πήρε το Πρέσεβο στην Νότια Σερβία, το οποίο κατοικείται στην πλειοψηφία του από Αλβανούς και αποτελεί το επόμενο “καυτό”…

Συνέχεια➥
- - .
.
- - - - -
-

- - - - - -- --