Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, έλεγχε την παράνομη συμβίωση του Ηρώδη Αντύπα με την γυναίκα του αδερφού του, την Ηρωδιάδα. Κάποια μέρα, που ο Ηρώδης γιόρταζε τα γενέθλια του, ζήτησε από την κόρη του, την Σαλώμη, να του χορέψει και να του ζητήσει στη συνέχεια, ό,τι αυτή ήθελε.

Η μητέρα της τότε, η Ηρωδιάδα, που φθονούσε τον Ιωάννη Πρόδρομο, για τον έλεγχο που τους ασκούσε, προέτρεψε την κόρη της να ζητήσει το κεφάλι του Ιωάννη σε ένα πιάτο, όπως και έγινε.
Η Σαλώμη αργότερα βρήκε παρόμοιο τρόπο θανάτου, αφού μια μέρα καθώς περπατούσε πάνω σε ένα παγωμένο ποτάμι, ο πάγος υποχώρησε και καθώς η Σαλώμη βούλιαζε, το κεφάλι της κρατήθηκε από τις πλάκες του πάγου και της έκοψε το κεφάλι. Άσχημο τέλος είχαν και οι γονείς της, που εξορίστηκαν στην Ισπανία και πέθαναν μέσα σε ταλαιπωρίες.

Ο Άγιος Ιωάννης φορούσε μια δερμάτινη ζώνη. Έσφαξε το ζώο, αφαίρεσε το κρέας και εξήρανε το δέρμα του. Έκανε μια ολόκληρη επεξεργασία στο δέρμα αυτό, για να δείξει, ότι η σάρκα δεν προσφέρει τίποτα στην σωτηρία του ανθρώπου και ότι πρέπει να στεγνώσει, να νηστέψει, να υποφέρει και να μην καλοπερνάει.

Ο μεγαλύτερος άνθρωπος ο Τίμιος Πρόδρομος όπως λέει ο ίδιος ο Χριστός δεν καλοπέρασε στη ζωή του και δεν απόλαυσε στη ζωή του. Ζούσε στη έρημο και τρέφονταν με αγριέμελο και ακρίδες.
Και εμείς που θέλουμε να λεγόμαστε Χριστιανοί, θέλουμε να καλοπερνάμε και να μην έχουμε θλίψεις;

Στις βυζαντινές εικόνες, ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, παρουσιάζεται με φτερούγες αγγέλου. Βέβαια δεν ήταν άγγελος, αλλά σε σχέση με την διακονία του, ως αγγελιοφόρος και Πρόδρομος του Χριστού, φέρει τις φτερούγες αγγέλου. Γιατί οι άγγελοι είναι και αγγελιοφόροι.

Δημήτριος Παναγόπουλος ο Ιεροκήρυκας (1916 - 1982)

Συνέχεια➥
Ψηφο/ρία: 0
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΌ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΝΕΑ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ! –

Πρέπει να είστε μέλος του face-new237.com για να προσθέσετε σχόλια!

__


Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

- - .
.
- - - - -
-

- - - - - -- --